by Urednik Pontalopud

Share

by Urednik Pontalopud

Share

Program Ponta Lopud ljetnih projekcija počinje u četvrtak 27. lipnja, a ulaz na projekcije i transfer brodom iz Dubrovnika besplatni su za sve posjetitelje.

Manje od tjedan dana dijeli nas od Ponta Lopud ljetnih projekcija, prve ovogodišnje kulturno-umjetničke manifestacije u organizaciji Ponta Lopud kreativne platforme. Od 27. do 29. lipnja otok Lopud postat će središnje mjesto zaljubljenika u filmsku umjetnost, koji će od četvrtka do subote moći uživati u projekcijama domaćih i stranih filmskih uspješnica te u razgovoru s autorima iz prve ruke saznati sve o njihovom stvaranju.

Dok će dnevni program trodnevnog događanja ispuniti edukativne radionice i razgovori o filmu, koje će za mlade filmske umjetnike voditi poznati nagrađivani glumci, redatelji, producenti, montažeri i scenaristi iz Hrvatske i svijeta, večernji program filmskih projekcija održavat će se u suradnji s Kinematografima Dubrovnik svake večeri u jedinstvenom ambijentu plaže LaBaja, u sklopu hotela RMH Lopud Lafodia.

Prve večeri Ponta Lopud ljetne projekcije svečano će otvoriti film Ja, kapetan (Io Capitano, 2023.) redatelja Mattea Garronea, što će ujedno biti i hrvatska premjera tog filma. Druga večer festivala bit će posvećena hrvatskom filmu i obilježit će je čak dvije projekcije: Ustav Republike Hrvatske (2016.) redatelja Rajka Grlića, te Čovjek koji nije mogao šutjeti (2024.), kratki film redatelja Nebojše Slijepčevića, koji je ove godine hrvatskoj kinematografiji donio prvu Zlatnu palmu iz festivala u Cannesu. Ovogodišnje izdanje Ponta Lopud ljetnih projekcija u subotu će zatvoriti projekcija filma Barbie (2023.) redateljice Grete Gerwig, koji će predstaviti proslavljena hrvatsko-američka montažerka glazbe tog filma Suzana Perić.

 

Filmove ovogodišnjeg programa prije projekcija predstavit će sami autori tih uspješnica, što će publiku upoznati sa širim kontekstom, inspiracijom i razlozima koji su doveli do njihovog stvaranja”, istaknula je Tilda Grossel Bogdanović, osnivačica Ponta Lopud kreativne platforme.

Ulaz na projekcije filmova besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja događaja, od 27. do 29. lipnja, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place) u 18:30 sati, a s Lopuda ispred hotela Lafodia u ponoć.

Ponta Lopud kreativna platforma nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. i spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja i slaveći filmsku umjetnost održat će se od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će 29. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud jazz festival, a ovogodišnji novitet kreativne platforme je pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud book bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.

Više informacija o programu, rasporedu i projekcijama pronađite na pontalopud.hr i Ponta Lopud društvenim mrežama!