by Urednik Pontalopud

Share

by Urednik Pontalopud

Share

Drugu večer, posvećenu hrvatskoj kinematografiji, obilježile su dvije hrvatske uspješnice, Ustav Republike Hrvatske i Čovjek koji nije mogao šutjeti.

Drugi dan Ponta Lopud ljetnih projekcija ove je godine bio posvećen hrvatskoj kinematografiji, pa su se sinoć u večernjem programu, popularno nazvanom „Hrvatska večer“, za posjetitelje prikazivala čak dva filma, od kojih je jedan ove godine hrvatskoj kinematografiji donio prvu Zlatnu palmu iz festivala u Cannesu.

Večernji program na plaži RMH hotela Lafodia otvorio je jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova, dobitnik čak 36 domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, Ustav Republike Hrvatske (2016.) redatelja Rajka Grlića. Nagrađivani redatelj prije same projekcije pozdravio je publiku, istaknuvši kako je inspiracija za stvaranje došla iz stvarnog života, iz četvrti u kojoj živi i priča kojima je i sam svjedočio. Iako je od snimanja filma prošlo gotovo cijelo desetljeće, tema je vrlo aktualna i danas: „To je svijet u kojem svatko vidi svakoga kao klišej, pa kad polako počinju shvaćati da iza klišeja stoji ljudsko biće, onda se dogodi nešto drugo“, zaključio je Grlić.

Na drugoj projekciji „Hrvatske večeri“ lopudskoj je publici predstavljen kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti (2024.) redatelja Nebojše Slijepčevića i producenata Danijela Peka i Katarine Prpić, koji je ove godine hrvatskoj kinematografiji donio prvu Zlatnu palmu iz festivala u Cannesu u toj kategoriji. Ovaj film, inspiriran istinitim događajima zločina koji se dogodio u jeku rata u Bosni i Hercegovini prije 30 godina, priču priča iz perspektive često zanemarivane, ali jednako važne skupine koja je dio svakog zločina – svjedoka. Iako je trinaestominutna uspješnica s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi radnjom smještena u tada ratom zahvaćenu BiH, producent filma Danijel Pek ističe kako je tema itekako aktualna, jer se pred svakoga od nas svakodnevno postavljaju pitanja koje si postavlja i glavni lik u filmu, a to je trebamo li reagirati na nasilje ako nije usmjereno direktno protiv nas.

Dnevni program festivala za sudionike obilježila su dva masterclass predavanja. Radionicu o procesu stvaranja glazbe za film, na kojoj se tražilo mjesto više, održala je proslavljena hrvatsko-američka montažerka glazbe Suzana Perić, koja je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radila na nekim od najuspješnijih i Oscarom nagrađenih holivudskih filmova, kao što su Kad jaganjci utihnu (1991.), Pijanist (2002.), Barbie (2023.) i mnogi drugi. Drugu radionicu dana održao je iskusni tandem; dubrovački glumac Nikša Kušelj i beogradski redatelj Pavle Vučković. Sudionicima su predstavili važnost uspješne suradnje glumca i redatelja na setu te na vlastitim primjerima prikazali kako je uspostaviti.

Poseban dojam na sudionike festivala ostavio je dio programa koji se održao u samostanu LOPUD 1483, obnovljenom franjevačkom samostanu iz 1483. koji je nakon opsežne restauracije u režiji Francesce Thyssen-Bornemisze otvorio svoja vrata za posjetitelje i goste. Jedinstveno zdanje osiguralo je savršene kulise za vođenu degustaciju vina Saints Hills vinarije, koju je predvodila sommelierka Mira Šemić, prva vinska akademkinja s Balkana, a vina predstavila mlada vinarka Lucia Tolj.

Ulaz na projekcije filmova besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja događaja, od 27. do 29. lipnja, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place) u 18:30 sati, a s Lopuda ispred hotela Lafodia u ponoć.

Ponta Lopud kreativna platforma nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. i spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja i slaveći filmsku umjetnost održat će se od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će 29. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud jazz festival, a ovogodišnji novitet kreativne platforme je pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud book bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.

Više informacija o programu, rasporedu i projekcijama pronađite na pontalopud.hr i Ponta Lopud društvenim mrežama!