15. lipnja 2022. pontalopudfilm

Bogat filmski program drugog Ponta Lopuda

U šest festivalskih dana na jedinstvenim lokacijama poput izuzetnog ambijenta tvrđave Franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness bit će organizirane filmske projekcije. Tako će već prve večeri festivala na obje lokacije biti prikazana višestruko nagrađivana kriminalistička drama FARGO redatelja Joela Coena s Frances McDormand u glavnoj ulozi. Film je nagrađen za najbolju režiju (Joel Coen) u Cannesu 1996. godine, nakon čega je osvojio i dvije nagrade Oscar: za najbolji scenarij (Joel i Ethan Coen) i najbolju glumicu u glavnoj ulozi (Frances McDormand) te je bio i nominiran za najbolji film i sporednu mušku ulogu (William H. Macy).

Sljedeći film na programu je ZEMLJA NOMADA, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine, gdje je redateljica Chloe Zhao dobila Zlatnog lava, nagradu za najbolji film festivala. Filmski uspjeh Zemlje nomada okrunjen je i nagradama Oscar i to za najbolju glumicu (Frances McDormand), najbolju režiju (Chloe Zhao) i najbolji film (Frances McDormand, Peter Spears, Mollye Asher, Dan Janvey, Chloe Zhao).

Iz opusa oskarovske braće Coen publika će imati priliku pogledati i filmove OZBILJAN ČOVJEK i SPALITI NAKON ČITANJA.

OZBILJAN ČOVJEK je priča ispripovijedana iz perspektive mjesta u kakvom su odrastali braća Coen. Izuzetno sugestivna i promišljena režija, naglašavanje pomaknutih karaktera, bizarna okruženja i apsurdne situacije, izvanredni realistični dijalozi, sjajni nastupi glumaca te duhovito propitkivanje fatalizma i odnosa prema religiji i Bogu, sve su to karakteristike ove crnohumorne egzistencijalne drame koja je 2010. nominirana za Oscara u kategorijama za najbolji film i najuspješniji originalni scenarij, Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma te za nagradu BAFTA za najbolji scenarij.

SPALITI NAKON ČITANJA film je o apsurdnim odnosima među ljudima, a posebna je zanimljivost i ta što su protagonisti ove komedije neka od najvećih imena Hollywooda: Brad Pitt, George Clooney, John Malkovich, Tilda Swinton i Frances McDormand.

Na programu je i KUPE BR.6, dugometražni film Juhe Kuosmanena, finskog redatelja i ovogodišnjeg predavača na festivalskim radionicama glume i režije. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine, gdje je osvojio nagradu Grand Prix, što mu je zajamčilo festivalski uspjeh. Temeljen na romanu finske autorice Rose Liksom, film prati priču mlade Finkinje Laure (Seidi Haarla), koja se, bježeći iz Moskve od intrigantne ljubavne veze s profesoricom, ukrcava na vlak za arktičku luku Murmansk.

Dokumentarni film kanadskog redatelja Daniela Rohera, NAVALNY, ove je godine premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance, a na Ponta Lopud festivalu imat će svoju zatvorenu, ekskluzivnu projekciju i to u tvrđavi Franjevačkog samostana – Lopud 1483. Film prati događaje vezane za trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog i istragu koja je uslijedila.

 

Za završnu večer Ponta Lopud festival najavljuje glazbeno-filmski spektakl, projekciju filma BIRDMAN u jedinstvenoj atmosferi Franjevačkog samostana – Lopud 1483, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji će partituru za bubnjeve odsvirati uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. BIRDMAN je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2014. godine. Dobitnik je četiri Oscara i to za najbolji film (Alejandro G. Iñárritu, John Lesher, James W. Skotchdopole), najbolju režiju (Alejandro G. Iñárritu), najbolji scenarij (Alejandro G. Iñárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris, Armando Bo) i najbolju fotografiju (Emmanuel Lubezki). Antonio Sanchez dobio je nagradu Grammy 2016. godine za glazbu koju je skladao za film BIRDMAN.

Ulaznice za filmske projekcije, kao i karte za transfer brodom, mogu se kupiti preko sustava ENTRIO, www.entrio.hr ili izravno preko poveznice OVDJE.

@Veronica Arevalo