27. lipnja 2022. pontalopudfilm

Jedinstven filmski doživljaj za kraj drugog Ponta Lopud festivala

Petog, završnog dana Ponta Lopud festivala, na najljepšim otočkim lokacijama održana su tri masterclassa za sudionike svih kategorija – oskarovca Joela Coena uz moderatora Ognjena Glavonića, oskarovke Frances McDormand uz moderatora Danisa Tanovića, dok je Brian Swardstrom, jedan od partnera u United Talent Agency, gdje zastupa glumce, brojne oskarovce koji rade na filmu, televiziji i u kazalištu, održao zanimljivo predavanje s Peterom Spearsom, Oscarom nagrađenim producentom filma Zemlja nomada. Monika Lenczewska uz moderatoricu Nanu Segal održala je masterclass za snimateljice. Ovaj masterclass, koji je nastao u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC), posebno podupire snimateljice iz Hrvatske i regije te predstavlja doprinos Ponta Lopud Festivala rodnoj jednakosti u filmskoj industriji. Masterclass se izdvajao i po praktičnom dijelu, tijekom kojeg se po prvi puta snimalo i  tako stvaralo originalni sadržaj tijekom festivala.

 

Nanu Segal je nakon završetka školovanja za snimateljicu na Nacionalnoj školi za film i televiziju (NFTS) u Ujedinjenom Kraljevstvu snimila brojne igrane i kratke filmove, koji su osvojili mnoge nagrade na filmskim festivalima diljem svijeta (Cannes Cinefondation / BAFTA / Rhode Island) kao primjerice film Emily u režiji Frances O’Connor, Hoard Lune Carmoon, a radila je kao snimateljica i na Oscarom nagrađenom filmu Bohemian Rhapsody.

 

U jedinstvenom parku Đorđić Mayneri oskarovka Frances McDormand s glavnim je masterima, predavačima i polaznicima zasadila drugu palmu Ponta Lopud Festivala, čime je ostavila trajni trag na otoku Lopudu, kao što je to učinio i prošlogodišnji master Pawel Pawlikovski. Sadnjom sadnica palmi želi se simbolično stvoriti čvrsta veza između svih sudionika, predavača, moderatora i mastera, kao i trajna veza između otoka i Ponta Lopud festivala. Ovogodišnji polaznici uvijek će imati svoju lopudsku palmu kao podsjetnik na masterclass s Frances McDormand i Joelom Coenom, koji će sigurno utjecati na njihove buduće projekte, a nekog od polaznika sigurno dovesti i do značajnijih filmskih nagrada.

 

Festivalski gosti uživali su i u druženju na koktelu kojem je domaćin bio Viktor Dodig, član Ponta Lopud kluba. Bila je to izvrsna prilika da uz lopudski zalazak sunca uživaju u predivnim vizurama iz jedne od najljepših otočkih vila.

 

Zadnje večeri festivala gosti su uživali u filmskim projekcijama na dvije lokacije. Na filmskom programu na plaži La Baja hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness prikazan je film Spaliti nakon čitanja, redatelja Ethana i Joela Coena. U predivnom ozračju franjevačkog samostana – Lopud 1483 održan je glazbeno-filmski spektakl, za koji se danima tražila ulaznica više, projekcija filma Birdman, uz glazbenu pratnju četverostrukog osvajača nagrade Grammy, Antonija Sancheza, koji je partiture za bubnjeve odsvirao uživo pred gledateljima tijekom filmske projekcije. Na oduševljenje publike, Sanchez je nakon filma održao kratki solo nastup na bubnjevima izvodeći neke od svojih najljepših kompozicija.

 

Večer je završila partyjem Last Dance u Rajskom kutku – Bindo na plaži Šunj, koja se održala pod pokroviteljstvom Sarajevo Film Festivala i Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Elma Tataragić, selektorica Sarajevo Film Festivala i Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, čestitali su svima na vrlo uspješnoj realizaciji Ponta Lopud festivala i pozvali sve posjetitelje da i ovog ljeta uživaju u Sarajevo Film Festivalu te da osjete nevjerojatnu energiju zbog koje će se uvijek rado vraćati.

Fotografije: John Pavlish, Katarina Radonić