26. lipnja 2022. pontalopudfilm

MALA NEVINA, ŠTIKLA I ROKO HIT SU PONTA LOPUD FESTIVALA

Vinarija Saints Hills, vinski partner drugog Ponta Lopud Festivala, dugi niz godina stvara vina svetaca, slaveći sunce i more, Dalmaciju i Istru, buru i jugo, kamen i lozu. Idealne pozicije vinograda u Istri i na Pelješcu nude najbolje uvjete za uzgoj vinove loze na nekim od najljepših lokacija uz zadivljujuće mediteranske prizore koji podsjećaju na scene iz Fellinijevih filmova.

Vino je oduvijek bilo dio života predaka vinarije Saints Hills, duboka poveznica koja se isprepletala u dugom dvomilenijskom razdoblju, držeći obitelj na okupu. I danas su vino i obitelj glavne odrednice i inspiracija. Stoga čuveni vinogradi Saints Hillsa ponosno nose imena svetaca, a ona su ujedno i imena djece Ernesta Tolj, vlasnika vinarije: Lucia, Roko i Ante, što je čast i obveza te nastavak bogate obiteljske tradicije. Duboko u kamenitom tlu ovih vinograda leži korijen ljubavi za životom, obitelji, vinom, uvijek težeći savršenstvu u stvaranju okusa i bogate arome.

Mira Šemić, jedna od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu i izvrsna, mlada vinarka Lucia Tolj predstavile su birana festivalska vina: Mala Nevina, St Heels, Sv Roko i Dingač, koja su preko noći postala hit Ponta Lopud festivala.

Mala Nevina dobivena je kao blend Malvazije Istarske i Chardonnaya iz istarskog vinograda sv. Ante u Radovanima kraj Višnjana koji obiluje crvenom zemljom i vapnencom i iznimno pogoduje bijelim sortama. Posebnost aromu daje odležavanje šest do devet mjeseci u betonskim jajima i drvetu, kompleksno je, ali nadasve pitko vino stvoreno za dugo uživanje.

 

St. Heels ili Štikla je rose od plavca maloga s položaja Dingač. Za ovim vrhunskim roseom muškarci žude, a žene ga naprosto obožavaju i ima mnogo poveznica s elegantnom ženskom štiklom. Idealan je za duge, vruće, bezbrižne ljetne noći uz razgovore i druženja s prijateljima.

 

Sv. Roko je plavac mali iz vinograda Sv. Roka u mladom vinogorju Komarna, poznatom po dobrim vjetrovima i kamenitom tlu, te odličnoj svježini plavca malog. Odležava 14 mjeseci u barrique bačvama francuskog hrasta te u velikim betonskim tankovima. Uz arome šljive i trešnje, tipične su arome divljeg dalmatinskog začinskog bilja, te vanilije. Idealan je izbor uz plavu ribu te odležane sireve od kravljeg i ovčjeg mlijeka.

 

Dingač je plavac mali s najboljeg vinorodnog područja u Hrvatskoj, ponos vinarije Saints Hills iz vinograda Sv. Lucia Dingač. Ovaj vinograd obiluje svime što ovoj sorti iznimno godi: suncem, vapnenastim tlom punim kvarca, te mineralnom zemljom i dobrim vjetrovima. Plavac koji ovdje raste ima specifične izražene arome suhe šljive, višnje te sekundarne arome duhana i tamne čokolade. Iznimno bogat i mirisan, ostaje ipak pitak i blag na nepcu. Odležava 24 mjeseca u novim barrique bačvama francuskog hrasta, te nakon 3 godine u podrumu ugleda svjetlo dana. Odličan uz sva mesna jela, deserte od tamne čokolade, odležane sireve, a najbolji je izbor za opuštanje uz dobru cigaru.

 

Ovaj stručni događaj kušanja vina, kao i prošle godine privukao je veliku pozornost festivalskih gostiju, sudionika i predavača i članova Ponta Lopud Kluba, koji su istinski uživali u bogatim aromama biranih vina.

Fotografije: Katarina Radonić