Vino je oduvijek bilo dio života predaka vinarije Saints Hills, duboka poveznica koja se isprepletala u dugom dvomilenijskom razdoblju, držeći obitelj na okupu. I danas su vino i obitelj glavne odrednice i inspiracija. Stoga čuveni vinogradi Saints Hillsa ponosno nose imena svetaca, a ona su ujedno i imena djece Ernesta Tolj, vlasnika vinarije: Lucia, Roko i Ante, što je čast i obveza te nastavak bogate obiteljske tradicije. Duboko u kamenitom tlu ovih vinograda leži korijen ljubavi za životom, obitelji, vinom, uvijek težeći savršenstvu u stvaranju okusa i bogate arome.
Mira Šemić, jedna od najcjenjenijih poznavateljica vina, ugledna sommelierka i prva vinska akademkinja na Balkanu i izvrsna, mlada vinarka Lucia Tolj predstavile su birana festivalska vina: Mala Nevina, St Heels, Sv Roko i Dingač, koja su preko noći postala hit Ponta Lopud festivala.
Mala Nevina dobivena je kao blend Malvazije Istarske i Chardonnaya iz istarskog vinograda sv. Ante u Radovanima kraj Višnjana koji obiluje crvenom zemljom i vapnencom i iznimno pogoduje bijelim sortama. Posebnost aromu daje odležavanje šest do devet mjeseci u betonskim jajima i drvetu, kompleksno je, ali nadasve pitko vino stvoreno za dugo uživanje.
St. Heels ili Štikla je rose od plavca maloga s položaja Dingač. Za ovim vrhunskim roseom muškarci žude, a žene ga naprosto obožavaju i ima mnogo poveznica s elegantnom ženskom štiklom. Idealan je za duge, vruće, bezbrižne ljetne noći uz razgovore i druženja s prijateljima.
Sv. Roko je plavac mali iz vinograda Sv. Roka u mladom vinogorju Komarna, poznatom po dobrim vjetrovima i kamenitom tlu, te odličnoj svježini plavca malog. Odležava 14 mjeseci u barrique bačvama francuskog hrasta te u velikim betonskim tankovima. Uz arome šljive i trešnje, tipične su arome divljeg dalmatinskog začinskog bilja, te vanilije. Idealan je izbor uz plavu ribu te odležane sireve od kravljeg i ovčjeg mlijeka.
Dingač je plavac mali s najboljeg vinorodnog područja u Hrvatskoj, ponos vinarije Saints Hills iz vinograda Sv. Lucia Dingač. Ovaj vinograd obiluje svime što ovoj sorti iznimno godi: suncem, vapnenastim tlom punim kvarca, te mineralnom zemljom i dobrim vjetrovima. Plavac koji ovdje raste ima specifične izražene arome suhe šljive, višnje te sekundarne arome duhana i tamne čokolade. Iznimno bogat i mirisan, ostaje ipak pitak i blag na nepcu. Odležava 24 mjeseca u novim barrique bačvama francuskog hrasta, te nakon 3 godine u podrumu ugleda svjetlo dana. Odličan uz sva mesna jela, deserte od tamne čokolade, odležane sireve, a najbolji je izbor za opuštanje uz dobru cigaru.
Ovaj stručni događaj kušanja vina, kao i prošle godine privukao je veliku pozornost festivalskih gostiju, sudionika i predavača i članova Ponta Lopud Kluba, koji su istinski uživali u bogatim aromama biranih vina.
Fotografije: Katarina Radonić