Ponta Lopud je...

“Ponta Lopud” kreativni je hub na kojem će filmski profesionalci imati priliku za stjecanje novih iskustava i stvaranje dugoročnih profesionalnih odnosa i prijateljstava. U nadahnjujućem okruženju mira i jedinstvene ljepote otoka Lopuda, uz domaću kuhinju, imat će mogućnost voditi razgovore o filmu, vizualnoj umjetnosti i umijeću življenja na način na koji se ovdje živi stoljećima.

Prvi gost – Majstor festivala – bit će Pawel Pawlikowski, jedan od najznačajnijih režisera današnjice i dobitnik brojnih svjetskih nagrada za svoje filmove, među kojima i nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku, „Ida“(2013.).

Tijekom petodnevnog događaja, Pawlikowski će podijeliti svoje bogato stvaralačko iskustvo u okviru tri majstorska tečaja te s polaznicima, redateljima i glumcima razgovarati o svom načinu rada na pripremi i realizaciji filma. Polaznici će biti potaknuti da predstave svoje ideje i projekte i u prijateljskom okruženju razgovaraju o njima s Pawlikowskim i ostalim sudionicima.

Filmske projekcije

Filmske projekcije

U večernjim satima Festival nudi projekcije filmova koji su posvećeni ovogodišnjem posebnom gostu Festivala, Pawelu Pawlikowskom. Pored njegova dva filma gledat ćemo i film koji je izabrao sam Pawlikowski i kojeg smatra jednim od klasika filmske umjetnosti.

Umjetnički paviljon

U okviru popratnih programa, Lopud 1483 predstavit će umjetničku zbirku fondacije obitelji Thyssen-Bornemisza, smještenu na otoku u renesansnom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice, u čijem je sastavu i svjetski poznati umjetnički paviljon Your Black Horizon autora Olafura Eliassona i Davida Adjayea.

Izleti i gourmet ponuda

Polaznici festivala također će imati priliku posjetiti Dubrovnik i otok Šipan. Lokalni restorani na Lopudu pripremit će posebnu festivalsku gourmet ponudu početkom srpnja za sve goste i turiste koji će boraviti u ovom inspirativnom okruženju. Jelovnik će se zasnivati na tradicionalnim receptima, domaćim namirnicima i vinima Dubrovnika i Elafita.

Ljepote otoka Lopuda

Ljepote otoka Lopuda

Ovogodišnje izdanje festivala je pilot projekt čiji je dodatni cilj visoko profiliranim
kulturnim sadržajem pridonijeti promociji otoka Lopuda i upoznati međunarodnu javnost s mogućnostima koje otok nudi, zajedno sa svojom bogatom poviješću, tradicijom i prirodnim ljepotama.