Prvo izdanje Ponta Lopud festivala održat će se od 1. do 5. srpnja 2021.

Poseban gost ovogodišnjeg festivala bit će Pawel Pawlikowski, jedan od najznačajnijih režisera današnjice i dobitnik brojnih svjetskih nagrada za svoje filmove, među kojima i nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku, „Ida“(2013.).

Tijekom petodnevnog događanja, Pawlikowski će podijeliti svoje bogato stvaralačko iskustvo u okviru tri majstorska tečaja te s polaznicima, režiserima i glumcima razgovarati o svom načinu rada na pripremi i realizaciji filma. Polaznici će biti potaknuti da predstave svoje ideje i projekte i u prijateljskom okruženju razgovaraju o njima s Pawlikowskim i ostalim sudionicima.

Natječaj za polaznike prvog izdanja festivala „Ponta Lopud“ otvoren je u dvije kategorije:

U okviru popratnih programa, Lopud 1483 predstavit će umjetničku zbirku fondacije obitelji Thyssen-Bornemisza, smještenu na otoku u renesansnom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice, u čijem je sastavu i svjetski poznati umjetnički paviljon Your Black Horizon autora Olafura Eliassona i Davida Adjayea.
Polaznici festivala također će imati priliku posjetiti Dubrovnik i otok Šipan.

Lokalni restorani na Lopudu pripremit će posebnu festivalsku ponudu početkom srpnja za sve goste i turiste koji će boraviti u ovom inspirativnom okruženju. Gastro ponuda će se zasnivati na tradicionalnim receptima, domaćim namirnicima i vinima Dubrovnika i Elafita.

Ovogodišnje izdanje festivala je pilot projekt, čiji je dodatni cilj visoko profiliranim kulturnim sadržajem pridonijeti promociji otoka Lopuda i upoznati međunarodnu javnost s mogućnostima koje otok nudi, zajedno sa svojom bogatom poviješću, tradicijom i prirodnim ljepotama.